Hvad er lister
En liste på twitter er en samling af twitterprofiler. Når man så ser på en liste, ser man tweets fra disse profiler, næsten (men ikke helt), som hvis man var en bruger, som fulgte netop disse profiler. Man behøver ikke følge en profil for at kunne komme den på en liste (men man må godt).
Lister kan være private eller offentlige - de private er dem som man laver til sig selv, og ikke deler med andre. Andre kan ikke se dem, og de profiler der tilføjes listen for ikke at vide de er kommet på en liste. Offentlige lister kan andre derimod se, og kan også "følge" dem. At følge en liste betyder sådan set bare man har nem adgang til den. Og profiler som tilføjes listen får besked om det.
Hvad er formålet med lister
Der er en mængde ting man kan bruge lister til, men mange af dem ser man ikke før man dykker ned i det, og begynder at bruge dem. Men her er nogle af de mest almindelige:
Man følger (for) mange
Når man har været aktiv på twitter noget tid, kan man opleve at man følger så mange, at ens timeline bliver uoverskuelig, og man ikke kan følge med. En mulighed for at gøre noget ved det, er at unfollowe en masse - men det har man måske ikke lyst til, fordi man rent faktisk gerne vil følge dem. Man har bare ikke altid tid til det.
Her kan løsningen så være, at have en eller to lister, hvor kun de profiler man følger, som er de mest essentielle for en, er med. Så kan man, når man har dårlig tid, hurtigt skaffe sig et overblik ved at kigge de lister igennem. Og når man så har overskud til det kan man kaste sig ud i sin fyldte timeline.
Man følger få
Det er egentligt samme problematik, som ovenstående, bare med anden tilgang. Her har man valgt at have en så barberet timeline som muligt, men der er mange man gerne vil kunne følge indimellem. Her kan man så lave en eller flere liste for alle disse profiler man har interesse for, som man så kan checke ud når man har lyst eller behov for det.
Efter interesse / emne
Man kan også bruge lister til at sortere profiler indenfor forskellige emneområder. Der kunne for eksempel være en kategori med nyheder, hvor man har de journalister der ofte er ude med breaking nyheder på, eller forskellige kategorier med bestemt fagligt indhold - hvad der nu giver mening for en selv.
Det man gerne vil skjule
Hvis der nu er nogen man egentligt gerne vil følge, men helst ikke vil stå ved man følger, af en eller anden grund, kan lister også hjælpe her - for hvis man laver en privat liste er der ingen der ved noget om det. Så hvis man gerne vil følge med i ens yndlingspornoskuespilleres færden, men ikke har lyst til at folk der kigger ens followers igennem ved noget om det, så er en liste vejen frem.
Det man gerne vil dele
Man kan også lave lister med det formål at dele dem med andre - for eksempel en måde at gøre opmærksom på profiler man særligt vil anbefale, eller hvis man mener man har lavet en liste, som er dækkende på et felt, som man gerne vil give andre mulighed for at følge. Som eksempel på det har jeg skrevet et par indlæg om nogle lister jeg har lavet, overhenholdsvis danske skuespillere på twitter, og danske politikere på twitter.
Hvad man skal være klar over
Hvis man følger nogen via en liste, skriver jeg at det er næsten som at følge dem selv. Der er dog én meget markant forskel: man ser ikke deres samtaler, hvis man ikke rent faktisk følger dem og den de skriver til. Så hvis nogen på listen skriver noget til en anden på twitter, kommer det ikke med, for eksempel hvis nogen har kommenteret et tweet på listen, og der så bliver svaret.
Det gør listerne meget overskuelige, hvilket kan være en fordel, men det er vigtigt at vide at man kun ser en del af historien - og for mange på twitter er samtale-tweets dem der er flest af, der er såmænd nogle der stort set ikke laver andet end samtale-tweets.
At samtale-tweets ikke er med, betyder også at man kan gå glip af en del underholdning. Men til det hurtige overblik er det fornuftigt nok.
Hvordan laver man en liste?
Man går ind under sin profil, hvor man så klikker på Lists, hvor der så vises de lister man har lavet, samt muligheden for Create List - den knap klikker man på.
Så kommer der en lille popup, hvor man giver navnet på listen, og en beskrivelse - beskrivelsen må max være på 100 tegn (hvorfor de ikke kunne lave den 140 som et tweet, og hvorfor de ikke har en tæller på, så man ved om man overskrider forstår jeg så ikke), og man vælger om den er offentlig eller privat. Og det er sådan set det.
At tilføje profiler til en liste
Når man nu har lavet en liste, vil man jo nok også gerne have nogle profiler på den. Det er så også ret enkelt, men lidt godt skjult første gang:
Når du kigger på en profil, er der ved siden af Follow-knappen en knap med et portræt:
Hvis man klikker på den knap, kommer forskellige ting man kan gøre med profilen - en af disse er at tilføje eller fjerne fra lister. Klik på den, og du får en oversigt over dine lister, og du kan sætte profilen ind på en eller flere ved at sætte hak i flueben.
Er det en offentlig liste får profilen så en advisering om at være tilføjet.
Bemærk, at profiler på listen vises i omvendt rækkefølge af hvornår de er tilføjet - så de senest tilføjede vises sidst. Så hvis det har betydning, skal man lige have det med i overvejelser, når man begynder at tilføje.
Blokerede brugere
Du kan ikke tilføje brugere som har blokeret dig til en liste. Så hvis du pludseligt befinder dig på en liste hvor du ikke har lyst til at være, er det også en mulighed - du kan blokere ejeren af listen, så ryger du af den.
For at opsummere: Lister er gode til at skabe overblik og give mulighed for at følge endnu flere og som med alt andet på twitter bruger man det på sin egen måde, der er ikke noget rigtigt eller forkert.
1 kommentar
1 kommentarer:
Dette kapitel af twitterguiden giver en grundig introduktion til lister på Twitter, som er en funktion, der er blevet tilføjet for et par år siden. Selvom det kan være svært at se formålet med lister, før man har været på Twitter i lang tid, kan det faktisk være en ret smart funktion. Artiklen forklarer, at en liste på Twitter er en samling af Twitter-profiler, og når man ser på en liste, ser man tweets fra disse profiler, næsten som hvis man var en bruger, der fulgte netop disse profiler.
Send en kommentar