[Opdatering: Dette indlæg blev skrevet i forbindelse med valgkampen til Folketingsvalget i juni 2015. Det blev skrevet for at vvære aktuelt, hvilket det ikke er længere; men jeg gemmer det i guiden, da det måske alligevel kan have interesse senere.]
Da jeg kan se at der kommer en del nye på Twitter her i valgkampens start, skriver jeg lige en hurtig lynguide, da mange sikkert vil stå på bar bund ellers.
Selvfølgeligt kan man finde svar på det meste i guiden i forvejen, så det vil være meget være en kort omtale af begreber, med link til hvor man kan læse yderligere. Og så altså med specielt fokus på ting der kan have med valget at gøre.
Hvad kan Twitter bruges til i en valgkamp?
Basalt to ting: man kan komme tæt på politikerne:
læse hvad de tweeter (inden medierne alligevel bringer det …) og direkte spørge dem om deres holdning til konkrete emner; der er ingen garanti for svar, men det kan man jo også betragte som en form for svar
og deltage i debatter på #fv15 eller andre hashtags, og følge med i kommentarstrøm eller selv kommentere under debatter i TV (såkaldt livetweeting).
Hvordan kommer jeg igang?
For det første oprettet du en twitterprofil. Og sørger for at uploade et profilbillede og skrive en kort bio. Det er meget vigtigt — ellers gider vi andre grundlæggende ikke lege med dig! Disse indledende manøvrer, og lidt basale begreber kan du finde mere om i kapitlet om de første skridt på Twitter.
Hvad er hashtags, hvordan bruger jeg dem og hvilke skal jeg holde øje med?
Helt basalt er hashtags måder at markere et tweet handler om et bestemt emne, så de enkelt kan findes frem af andre. Og man gør ikke noget specielt for at bruge det, andet end at skrive det i tweetet: et ord med en havelåge (#) foran. Der kan læses meget mere om det i kapitlet om hashtags på twitter.
Her i valgkampen bliver de meste relevantehashtags formodentligt:
#fv15 — som er det generelle hashtag for valget, det er simpelthen kort for FolketingsValg 2015.
#tv2valg — er TV2s hashtag
#DRdinstemme — er, indtil videre, DRs bud på et hashtag. Jeg håber de laver det om, det er ganske forfærdeligt; alt for langt, især til livetweets hvor det er relevant, og lyder mere som noget til en sangkonkurrence.
Og endeligt er der #dkpol som er det almindelige hashtag for dansk politik. Det er næppe særligt relevant her, da man godt kan formode næsten alt tagges med #fv15; men ihvertfald godt at vide.
Tit vil man vælge at bruge to hashtags, for eksempel hvis man kommenterer en udsendelse på TV2 kunne man tweete: Men det giver jo ingen mening hvad NOGEN af dem siger! #fv15 #tv2valg
Som ny bruger skal du være opmærksom på, at det er meget muligt at dine tweets på hashtags, ihvertfald til at starte med slet ikke ses. Især ikke hvis de indeholder links. Dette er en del af Twitters spambekæmpelse, der kan læses mere om tweets der ikke kan ses på hashtags i dette kapitel.
Hvor finder jeg politikerne?
Det største overblik får du på siden twitterpolitikere.dk af @fiwa og @ernstpoulsen — her finder du både MF'ere og kandidater mm. Hvis du vil gå videre kan du prøve at kigge på @KaareSorensen's om politik; her der de udover politikerer også journalister og andet indimellem. Der er selvfølgeligt mange flere lister hos folk, men de er ihvertfald ret dækkende.
Om livetweeting
Personligt er det det jeg ser mest frem til, at kommentere og se kommentarer til de debatter der kommer i TV: der, hvis man skal gå efter sidste valg (som er første gang der for alvor var folketingsvalg på Twitter), kan blive gruopvækkende oplevelser, som det kan være godt at dele med nogen :)
Derfor vil jeg klart anbefale, at man prøver at følge med under relevant hashtag når der er debatter, og eventuelt selv bidrager.
Hvordan undgår jeg at høre om valget?!
Hvis du slet ikke gider valgkampen er der faktisk hjælp at hente: nogle twitterapps (dog ikke Twitters egne almindelige) giver mulighed for at mute hashtags: tweets med disse hashtags filtreres så fra, så du ikke ser dem.
Tonen i debatten
Hvis du gerne vil have nogle i tale — det gælder både politikere og andre på Twitter — er det nok en god idé at huske, at man ikke kommer særlig langt ved at give dem en møgspand i hovedet til at starte med. Men hvis man føler nogen går over ens grænser giver Twitter mulighed for at man blokerer dem. Helt kort fortalt forhindrer det den blokerede i at følge én, og man vil (i det store hele) ikke se tweets fra den blokerede; og omvendt.
Jeg håber dette lille særkapitel af guiden kan være nyttigt. Ellers er der meget mere info at finde på guidens øvrige sider. Lad os alle håbe på et godt valg — hvad det så end er!
Ingen kommentarer
0 kommentarer:
Send en kommentar